Zeilboot stuurloos in drukke vaargeul

  • Bericht auteur:

Het zal je maar overkomen, dat je schip stuurloos wordt in de drukke vaargeul voor Zeebrugge. Dat overkwam woensdag rond 16.09 uur de schipper van de zeilboot Orquidea toen hij tussen de boei scheur 5 en 6 voer. Via de Kustwacht (MRCC) meldde hij het probleem, die onmiddellijk de redders van de VBZR waarschuwden. Het Traffic Center Zeebrugge waarschuwde vervolgens al het naderende scheepvaart verkeer. Bij het ter plaatse gaan van de reddingsboot kregen de redders van de VBZR geen contact meer met de schipper, maar troffen de zeilboot even later aan bij Scheur 6.

Onmiddellijk werd een redder overgezet en bleek het roer muurvast te zitten over stuurboord. Het roer stond totaal geblokkeerd. Nadat het drijfanker was uitgegooid kon de sleep beginnen. De redders besloten een hele lange sleeplijn te gebruiken om de zeilboot toch zoveel als mogelijk de koers van de reddingsboot te laten volgen. Om 17.30 uur waren ze bij de haveningang Zeebrugge en gaf Port Control Zeebrugge de opdracht niet binnen te varen vanwege in- en uitvarend scheepvaart verkeer.

Om 18.11 uur kon de zeilboot in de haven van Zeebrugge bij de RBSC zeilclub worden afgemeerd. Om 18.50 uur was het einde interventie en hadden de redders gelukkig tijdig kunnen ingrijpen om een gevaarlijke situatie te voorkomen. .