Erkende Search en Rescue (SAR) organisatie

Vrijwillige
Blankenbergse
Zeereddingdienst

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst (VBZR) is een door de overheid erkende Search en Rescue (SAR) organisatie die geheel wordt gerund door vrijwilligers. Mannen en vrouwen die in het dagelijks leven gewoon een baan hebben, maar op elk moment van de dag of nacht zeven dagen per week en 24 uur per dag klaarstaan om mensen in nood op zee te helpen.

Zij doen dit zonder enige geldelijke vergoeding. Het verlenen van hulp is hun drijfveer en zij doen dit met volle overtuiging. Humanitaire hulp die ze telkens weer enthousiast maakt. Gemiddeld zo´n 140 keer per jaar. Jaar in jaar uit.

GEEN ZEE TE HOOG!

De uitermate goed getrainde manschappen beschikken over professionele uitrusting zoals overlevingspakken, duikuitrusting, diverse soorten reddingmateriaal en niet te vergeten drie snelle reddingsboten. Voor manschappen en materiaal gaat geen zee te hoog.

Het basisstation

Het gebouw aan de rand van de haven, dat nog steeds in de volksmond de naam draagt van het oude Vismijntje van Blankenberge, is het basisstation van de VBZR. Het gebouw is eigendom van de Stad Blankenberge en werd in 2011 officieel in gebruik genomen. Naast een kleine vergadertafel en bureautje dient het gebouw vooral voor het bergen van overlevingspakken, medische apparatuur, duikmateriaal, pompen, touwwerk en alles wat bij een redding noodzakelijk is. Hier is ook plaats voor het stallen van het strandvoertuig en voor het plegen van onderhoud aan de reddingsmaterialen.

Naast de ingang van het gebouw hangt een informatiebord waarop dagelijks belangrijke mededelingen zijn te vinden over wind, stroming en eventuele waarschuwingen voor zeevarenden.

De strandploeg

Ook op het strand kan de VBZR met zijn multi-functionele alle terreinwagen voor de nodige assistentie aan de reddingsboten zorgen. Hoewel niet voor dringende interventies kan deze Land Rover logistiek ingezet worden voor het transport van bergings-, lichtings- en duikmateriaal. In een mum van tijd is de auto omgebouwd van transportmiddel tot lichte vrachtwagen. Dit voertuig kan ook opgevorderd worden door Kustwacht of brandweer bij grote calamiteiten.

Deze wagen is verworven met een gift van Rotary Club Knokke-Oostkust.

Technische specificaties:
Land Rover Defender 110

Ons werkgebied

Het werkgebied van de VBZR is in principe onbegrensd. Het gebied waarin de VBZR wordt opgeroepen door het MRCC strekt zich uit van de Nederlandse kust bij Cadzand tot aan Oostende.

De VBZR werkt nauw samen met diensten zoals : MRCC, Ship Support, DAB Vloot, strandredders, Dienst 100, brandweer, politie, het 40ste Smaldeel uit Koksijde (Seaking) en de Nederlandse reddingsmaatschappij KNRM enz….

Onze collega's

Kustwacht Oostende