Spitsuur voor de VBZR. Reddingsboot krijgt panne

  • Bericht auteur:

Het was donderdagavond voor de VBZR redders alle zeilen bijzetten om meerdere oproepen, die vrijwel tegelijk of kort na elkaar binnen kwamen, af te handelen. Het begon allemaal zo eenvoudig toen de schipper van de motorboot Zenith om 18.46 uur via de Kustwacht (MRCC)om assistentie vroeg van de VBZR redders. De schipper lag in de baai van Heist heerlijk met nog twee opvarenden te genieten van het mooi weer toen de motor niet meer wilde starten. De reddingsdienst wordt opgeroepen en gaan met de Sterken Dries ter plaatse.

Als de sleepkabel is vastgemaakt om de motorboot naar de haven van Blankenberge te slepen komt om 19.30 uur een zeer dringende oproep. Er worden twee zwemmers op zee vermist. Ze waren met een jetscooter de zee opgegaan en om beurten van de scooter gestapt om even verkoeling te zoeken in de zee, maar wel met zwemvesten aan. Eén van de drie ging ondertussen een rondje maken met de jetscooter. Toen hij terug kwam was de volgende aan de beurt om even een tochtje te maken. Toen die even later terug kwam trof hij zijn twee vrienden niet meer aan op de plek waar hij was weggegaan en begon eerst zelf een zoektocht. na 20 minuten besloot hij naar de kust te varen en alarm te slaan. De redders die nog in het reddingsstation waren rukten onmiddellijk uit met de Rescue Lions en begonnen een zoektocht tussen Blankenberge en Zeebrugge.

Reddingsboot Rescue Lions krijgt panne

Na een korte inzet kregen de redders met de Rescue Lions zelf problemen. Er kwam water in de bilge. De redders besloten geen risico te nemen en voeren naar het strand. Met behulp van de bilgepomp werd het water uit de boot gezogen en naar het reddingsstation gevaren. Daar bleek een slang van de koeling te zijn losgeschoten en het koelwater in de bilge te zijn gestroomd. Probleem was snel opgelost. Nader onderzoek volgt.

De Sterken Dries die met de sleep onderweg was van Heist naar Blankenberge nam ook onmiddellijk deel aan de zoektocht met de sleep nog achter de reddingsboot aan.

Even later kwam het verlossende bericht dat de twee vermiste zwemmers nog met reddingsvest aan veilig op het strand waren aangekomen. Kennelijk niet gewacht op de vriend op de jetscooter maar zwemmend naar de kust. Ook dit probleem was opgelost.

Wandelaars vast op zandplaat/bank

Vrijwel direct daarna komt een noodoproep via de Kustwacht, dat 8 wandelaars op een zandbank ter hoogte van het Zwin opgesloten zitten door het opkomende water. De schipper van de Sterken Dries twijfelt geen moment en meert zijn sleep af bij het ponton van de haveningang van Blankenberge en gaat met spoed richting Cadzand. Ook de heli vliegt richting de opgegeven locatie. De redders zijn nog op weg als het verlossende bericht komt dat een bootje van de strand reddingsbrigade Cadzand de mensen aan boord heeft kunnen nemen en verlost zijn uit hun benarde positie.

Om 20.37 uur volgt een nieuwe oproep dat twee zwemmers worden vermist voor de kust van Knokke. Opnieuw rukken de redders van de VBZR uit, maar kort nadat ze zijn vertrokken wordt gemeld dat de zwemmers gezond en wel op het strand zijn. De reddingsboot kan weer terug naar de haven. Eind van een drukke warme avond.