Schipper met symptoom hartklachten

  • Bericht auteur:

Vanmiddag om 13.20 uur vraagt de schipper van een zeilboot varende in de buurt van het windmolenpark en Thortonbank om medische hulp via de Kustwacht Oostende. Hij heeft pijn die uitstraalt naar zijn arm en borst. Hij is samen met nog een opvarende op weg naar Nederland en vaart onder zeil op de 7 meter lange boot. Hij maakt zich ernstig zorgen.

Er staat een harde wind 6-7. Onmiddellijk groot alarm voor de VBZR redders die korte tijd later met de meest mogelijke spoed op weg gaan naar de opgegeven locatie. De golven zijn hoog en ze hebben 22 minuten nodig om er te komen. De snelheid van de reddingsboot is 30 knopen. Inmiddels is ook de heli NH 90 onderweg. Om 13.56 uur zijn ze ter plaatse. Door de ruwe zee is het niet mogelijk een medicus en een duiker vanuit de heli op de kleine zeilboot te laten landen.

In onderling overleg wordt besloten de medicus en de duiker eerst op de Geoserveyer 10 werkschip die ook ter plaatse is gekomen neer te laten en vervolgens aan boord te laten stappen van de reddingsboot van de VBZR. De reddingsboot is beter geschikt om het kleine zeilbootje te benaderen en er tegenaan te leggen/drukken. Een erg zorgvuldige operatie tussen de teams om het slachtoffer vervolgens stabiel en veilig aan boord van de reddingsboot te krijgen. Tijdens de actie raakt een van de segmenten van tubes van de reddingsboot lek. Geen probleem dat is een zorg van later. Als het slachtoffer veilig aan boord van de reddingsboot is samen met de 2e opvarende wordt het slachtoffer gewincht naar de heli en onmiddellijk afgevoerd naar het St. Jan ziekenhuis in Brugge. Een van de redders gaat aan boord van de zeilboot en de boot wordt opgesleept naar de haven van Blankenberge en daar bij de VBZR afgemeerd. Om 16.18 uur is het einde actie.