Noodsituatie mast over boord geen marifooncontact

  • Bericht auteur:

Zaterdagmiddag 14 juni om 14.25 uur meldt de schipper van zeilboot Typhoon dat hij ziet dat een zeiljacht in de problemen is tussen de Haan en Bredene op een afstand van naar schatting 1 mijl uit de kust. De mast van het zeilschip is over boord gegaan en de marifoonantenne ligt kennelijk onder water waardoor marifooncontact met het schip niet mogelijk is. Het weer is tamelijk ruig en met een kracht van 5-6 uit noordelijke richting blaast het water over zee.

Onmiddellijk na de melding rukt de VBZR uit met de Sterke Dries en krijgt van de schipper van zeilboot Typhoon de juiste positie door. Om 14.57 uur is de reddingsdienst ter plaatse. Aan boord van het zeilschip Pegasus zijn 5 mensen die gelukkig door de mastbreuk niet gewond zijn geraakt. De fok zit nog aan de mast vast en hangt samen met de mast aan stuurboordzijde van het schip. Twee redders zien kans op de Pegasus over te stappen en dat geeft de opvarenden al direct een gerust gevoel. Direct daarna wordt een sleeptrosverbinding gemaakt. De kans is niet uitgesloten dat de mast door de deining los komt van het schip en daarom wordt er een boei aan de mast bevestigd voor het geval dit mocht gebeuren.  Even later krijgt de schipper van de reddingsboot door dat 2 opvarenden onwel zijn geworden door het gebeuren, maar de redders aan boord hebben dit onder controle. Om 16.10 uur varen de redders met de Pegasus de haveningang van Blankenberge in en wordt de boot afgemeerd aan de steiger van Noth Sea Boating. De kraan van Wittewrongel takelt de mast uit het water, waarna de Pegasus wordt afgemeerd aan de calamiteitensteiger van de reddingsdienst. De 5 bemanningsleden van de zeilboot waren onderweg van Nieuwpoort naar Vlissingen. Al met al een heel vervelende ervaring voor de opvarenden van de Pegasus, maar die met hulp van de reddingsdienst gelukkig goed is afgelopen.

Een tip aan alle zeevarenden: hebt u problemen op zee voor de Belgische kust? Neem contact op met het Maritiem Reddings- en Coordinatiecentrum (MRCC-SAR Oostende) kanaal VHF 16/67 of +32 (0)59701000. Zij schakelen direct alle noodzakelijk hulp voor u in.

mast overboord 2mast over boord 4mast overboord 3