Zeebrugge 333 zwaarste sleep ooit voor VBZR

  • Bericht auteur:

In de nacht van vrijdag op zaterdag 26 april rond 01.00 uur komt via de Kustwacht bij de VBZR de oproep van de Zeebrugge 333 binnen. Het schip kampt met motorproblemen en wordt door de sterke vloedstroom richting ondiep water gedreven. Het schip bevindt zich op dat moment op een afstand van ongeveer 2 mijl  van de havendam van Oostende. De VBZR redders gaan onmiddellijk met de Sterke Dries ter plaatse. De Zeebrugge 333 is een van de grootste vissersschepen van de Belgische vissersvloot. Het schip weegt maar liefst 400 ton, dus de Sterke Dries zal zijn naam echt waar moeten maken.

Nadat een sleeptrosverbinding is gemaakt kan de sleep beginnen. Met een snelheid van ongeveer 2 knopen en onder begeleiding van een politieboot gaat het naar Oostende. Aan boord van het schip zijn vier bemanningsleden. De Zeebrugge 333 hoopte na 46 dagen op zee te zijn geweest eindelijk terug naar de thuishaven Zeebrugge te kunnen, maar motorproblemen gooiden roet in het eten.

Eenmaal in de haveningang van Oostende kan het schip langszij worden genomen en in de visserijsluis worden gevaren. Na het schutten kan de Z 333 worden afgemeerd aan de kade. Om 05.00 uur is de actie voor de VBZR teneinde. De Sterke Dries met een eigen gewicht van 14 ton en een 920 pk sterke motor heeft een sterk staaltje eigen krachten laten zien. Ook voor de VBZR redders was deze opdracht een nieuw record. Voor de VBZR redders blijkt weer maar eens: geen opdracht is te groot.

Zeebrugge 333