VBZR sluit 2018 af met 114 interventies

  • Bericht auteur:

Het is voor de vrijwilligers van de Blankenbergse Zeereddingsdienst zeker geen jaar geweest waarin er weinig interventies waren. De mannen en vrouwen van de Blankenbergse redders hebben in totaal 167 personen op zee geholpen en stelden samen bijna 1500 uur van hun vrije tijd beschikbaar om 24/7 bereikbaar te zijn.

SAR interventies
Voor Search and Rescue interventies kwamen de vrijwilligers 98 keer in actie. Men werd 9 keer opgeroepen voor gestrande schepen, waarbij een enkele keer de schipper, al of niet met bemanning, in een zeer hachelijke positie op de rotsblokken bij Zeebrugge terecht was gekomen.

Medische evacuatie en duikwerk
Ook kwamen de redders in actie voor een medische evacuatie, maar ook een keer om een dier te redden van de verdrinkingsdood.
Soms kwam er ook duikwerk aan te pas om vastgelopen schroeven van touwen of andere voorwerpen te ontdoen.

Reddingsboten lagen ook niet stil
De reddingsboten kregen het ook behoorlijk voor de kiezen. In totaal werden de boten 320 uur ingezet en dan te weten dat deze schepen ook een aardige slok diesel lusten (200 liter per uur) als er met grote snelheid moet worden gevaren. Een aanzienlijke aanslag op het budget van de VBZR kas, maar gelukkig krijgt de VBZR financiele hulp van de Vlaamse Regering.

Oefenen en nog eens oefenen
De kwaliteit van het reddingswerk ligt vooral in teamwork en dat doe je samen. Oefenen is daarom het jaarlijks motto om dit te bereiken. De redders werden in 20 verschillende oefen scenario’s getraind op medische hulpverlening aan boord, ook medische evacuatie, maar ook redden op volle zee bij meters hoge golven. Drenkelingen aan boord brengen, reanimatie en werken met de AED. Al die inzet is niet onopgemerkt gebleven, gelukkig ook met financiële steun van de Provincie West Vlaanderen.

Lidmaatschappen de levensader voor het voortbestaan VBZR
Het lidmaatschap van de VBZR is dan ook voor de vrijwilligers, en het voortbestaan van hun werk, essentieel. Zonder deze inkomsten en andere financiële ondersteuning komt hulpverlenen aan mensen in nood op zee in gevaar. Bent u nog geen lid en draagt u de VBZR een warm hart toe?: ‘meld u dan aan’. Zie verder op de site.