VBZR helpt mega schepen haven Blankenberge in

  • Bericht auteur:

Een niet alle daags staaltje hulpverlening, maar de VBZR was het toch weer een bijzondere ervaring om gisteren en vandaag twee mega schepen te begeleiden of te slepen bij het binnenvaren of afmeren van de haven van Blankenberge. Dit alles had te maken met de havendagen in Blankenberge die morgen, donderdag, beginnen. Dinsdagmiddag meldde zich de mijnenveger Bernisse voor de kust van Blankenberge. De AMS (Adjutant Mini Sweeper) werd na de 2e Wereldoorlog gebouwd en kreeg tot taak het ruimen van mijnen voor de kust. Hierbij werd nauw samengewerkt met Belgie. Het schip is eigendom van de Stichting tot behoud van de AMS ms Bernisse. Anno 2015 is er nog maar één zo’n schip in heel Europa.  De Sterke Dries van de VBZR verleende ondersteuning om het schip veilig af te meren. Die hulp kwam goed van pas, want dinsdag stond er een stevige wind in de haven van Blankenberge. Alles verliep prima.

Bernisse

 

 

Vanmorgen kort na 07.00 uur meldde zich voor de kust de Tres Hombres. Een tweemaster Schoenerbrik van 32 meter lang met een zeiloppervlak van 315 vierkante meter zonder motor. Enkel een 25 pk motortje voor enige ondersteuning bij het afmeren. Het schip onderhoudt heden ten dage een vrachtdienst tussen Europa, Atlantische eilanden, Caraibisch gebied en Amerika. Het schip vervoert o.a cacaobonen, koffie en rum. Het schip heeft een laadvermogen van 50 ton en werd tijdens de 2e Wereldoorlog gebouwd.

De redders van de VBZR hebben voor de kust van Blankenberge een sleeptrosverbinding van de Tres Hombres uitgebracht naar de Sterke Dries en het schip naar de haven van Blankenberge gesleept. Aan de achterkant van het schip zorgde de Rescue Lions reddingsboot voor eventuele beremming van het schip. Op het breedste deel van de havengeul aangekomen werd het schip met behulp van de twee reddingsboten gekeerd en vervolgens achteruit de haven ingetrokken. Een knap staaltje manoeuvreerwerk.

Beide schepen liggen klaar om bezocht te worden. Een bijzonder mooie aanwinst voor het maritieme feest dat Blankenberge de komende vier dagen viert.

Tres Hombre 1Tres Hombre 2

 

Tres-Hombres in Blankenberge Havenfeesten

Geplaatst door Robert Maertens op Woensdag 13 mei 2015