Ondanks alle narigheid een geslaagde hulpverleningsactie

  • Bericht auteur:

Toen afgelopen nacht (dinsdag 6 oktober) om 04.10 de VBZR door het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende werd opgeroepen was het voor de redders van de Blankenbergse Zeereddingsdienst al snel duidelijk dat het om een zwaar ongeval op zee ging. Twee zeeschepen met elkaar in aanvaring op een afstand van ongeveer 8 mijl voor de kust voor Zeebrugge. Tien minuten later na de melding vertrok de Sterke Dries al met 7 redders aan boord. Gezien de ernst van de melding werd ook de tweede ploeg redders opgeroepen die even nadien vertrokken met de Straffe Hendrik.

Toen het eerste schip van de VBZR ter plaatse kwam  troffen ze twee sleepboten aan; de USR en Smith die bezig waren met enkele Nederlandse viskotter die in de buurt waren opvarenden van het Nederlandse schip de Flinterstar uit het water te halen. Het MRCC besliste direct na aankomst van de eerste reddingsboot van de VBZR dat deze de on scene coördinator werd van de reddingsoperatie.

Onmiddellijk werd de medicus van de VBZR aan boord van de Sterke Dries afgezet op de viskotter Pieternellie waar op dat moment 5 geredde drenkelingen aan boord waren. Eén daarvan had de meest noodzakelijke medische hulp nodig. Na triage van het slachtoffer werd besloten het zwaar onderkoelde slachtoffer met de Rescue helikopter af te voeren.

Meerdere reddingsboten, waaronder Nederlandse reddingsboten en de Seaking namen deel aan de zoekactie. Toen korte tijd later het MRCC de reddingsboten ter plaatse kon informeren dat het aantal opvarenden van de Flinterstar 12 mensen bedroeg werd in overleg met het MRCC besloten de geredde drenkelingen aan boord te brengen van de twee reddingsschepen om een juist beeld te krijgen dat alle opvarenden waren gered. Toen dit definitief vast stond konden de reddingsboten vertrekken naar de haven van Zeebrugge voor verder transport van de slachtoffers naar het ziekenhuis. Ondertussen ging de zoektocht naar eventuele slachtoffers uit veiligheidsoverwegingen nog door. Om 07.00 uur werd de hele hulpverleningsoperatie beëindigd.

De VBZR dankt alle betrokken instanties voor de effectieve samenwerking, waaronder: DAB Vloot met Zeehond, R6 -Orca, KNRM posten: Cadzand, Breskens en West Kapelle, 40ste Small Deel Koksijde, Shipsupport met Multratug 11, USR en Smith, MRCC Oostende en uiteraard de Nederlandse viskotter Pieternellie.

Flinsterstar 2Flinsterstar 3