Nederlandse beroepsvisser zonder brandstof?

  • Bericht auteur:

Vrijdagnacht om 02.46 uur gaan de zoemers van de redders van de VBZR af. Een Nederlandse beroepsvisser uit midden Nederland, met zijn grote visboot en 2 bemanningsleden, ligt ‘dood’ tussen Blankenberge en De Haan met de visnetten nog aan de grond. Oorzaak: geen brandstof meer.

De redders gaan onmiddellijk ter plaatse en overleggen met de schipper. Slepen naar een haven gaat niet, want de netten liggen op de zeebodem.

Er zit niets anders op dan er voor te zorgen dat er voldoende brandstof in de tanks komt om de motor weer aan de praat te krijgen. Tijdens dit nachtelijk gebeuren wordt niet duidelijk wat nu eigenlijk de oorzaak is? Was er iets technisch niet goed, was er iets fout gegaan bij het tanken, kloppen de brandstofmeters wel? Op dat moment niet zo belangrijk. Het gaat maar om één ding: diesel.

De redders bellen wat rond en slagen er in om bijna 400 liter diesel bij elkaar te krijgen in jerrycans. Die worden vervolgens opgehaald in de haven van Blankenberge en even later leeggemaakt in de tanks van de visboot. Na het ontluchten van de motor is het probleem opgelost. De visser kan verder en gaat op de thuisbasis verder uitzoeken wat er nu werkelijk mis is gegaan. Om 06.10 uur kunnen de redders van de VBZR weer naar huis en naar bed.