Nachtelijke stranding motorboot bij Wenduine

  • Bericht auteur:

Woensdagmorgen om 01.56 uur vraagt de schipper van een motorboot via het MRCC dringend om hulp van de VBZR redders. De schipper is door nog onbekende oorzaak gestrand kort nabij een golfbreker ter hoogte van Wenduine. Om 02.04 uur vertrekken de redders met de Sterken Dries en vragen via de marifoon aan de schipper met lichtsignalen zijn positie aan te geven. Even later treffen de redders de motorboot kort voor Wenduine aan.

Het schip ligt in een flinke branding vlak bij een golfbreker. Het is nog afgaand water en onder deze omstandigheden kunnen de redders het schip niet vlottrekken. Er wordt een sleeptrosverbinding gemaakt en tot 200 meter uitgerold om te voorkomen dat het schip op de golfbreker loopt. Het sleepoog is kennelijk niet sterk genoeg om dit lang vol te houden. Vier extra redders worden opgeroepen om met aanvullend materiaal te komen. Er wordt een zogenaamde broek om het schip aangebracht om het sleepoog te ontlasten. Tevens gaat er een bergingspomp aan boord omdat er water binnenkomt.

Om 03.55 uur lukt het de redders om de boot vlot te trekken. De eigenaar wil naar zijn ligplaats in Blankenberge worden gesleept en daar op zijn eigen plek afgemeerd. De schipper wil daarna zelf al de zaken regelen die hij nodig acht.

Om 05.30 uur ligt de reddersboot weer uitruk klaar aan de calamiteiten steiger en zijn de gebruikte materialen weer keurig opgeborgen in het Vismijntje. Een stevige nachtelijke inzet die voor de redders een inzet van uren was. Slapen zit er niet meer in, want nog maar even en dan moeten ze weer naar hun werk.