Motorboot vaart talud op door kabelbreuk

  • Bericht auteur:

Vrijdagmiddag, 2 juli om 15.09 uur was het voor de schipper van het motorjacht Punto Linea een vrijwel onmogelijke opgave om zijn boot onder controle te houden. De kabel van de keerkoppeling brak waarmee de verbinding naar een van de motoren uitviel. Gevolg was dat het jacht zich vast voer op het talud van de haveningang van Blankenberge.

Via de Kustwacht Oostende werden de redders van de VBZR opgeroepen. In overleg met de eigenaar van het 20 meter lange jacht maakten de redders de reddingsboot vast aan het schip en legden het schip recht. De motoren van de reddingsboot lieten de redders stationair draaien om het jacht onder controle te houden. Ondertussen ging een van de redders aan boord en werd een noodvoorziening getroffen om het technisch mankement op te lossen. Het werd wachten op opkomend water. Toen dat er om 16.16 uur was kwam het schip voorzichtig los van het talud.

De volgende stap, die de redders vervolgens ondernamen, was het schip voorzichtig naar het midden van de havengeul te varen en daar de besturing en aandrijving te controleren. Het bleek gelukkig allemaal weer goed te werken. Eén van de redders bleef aan boord van het jacht om te helpen bij het afmeren, terwijl de reddingsboot standby bleef. Eind goed al goed. De boot kon even later keurig worden afgemeerd.