Mayday zeilboot zinkend tussen Oostende en Blankenberge(SAR)

  • Bericht auteur:

Dinsdagmiddag om 14.27 uur ontvangt de Kustwacht een Mayday, Mayday, Mayday van de drie opvarenden van zeilboot Samtess met als thuishaven Antwerpen. De windkracht is 6-7 en het schip maakt snel water. Een van de opvarenden is ernstig zeeziek. Met grote spoed bemannen de redders van de VBZR de reddingsboot Sterke Dries en brengen bergingspompen aan boord. De helikopterbemanning van de Sea King 48 is ook onderweg naar de nog onduidelijke locatie tussen Oostende en Blankenberge. Het zeiljacht is aanvankelijk niet te bespeuren en op verzoek van de Kustwacht ontsteekt de schipper een vuurpijl. De locatie is nu snel te zien en de redders spoedden zich naar de zeilboot. Om14.53 uur zijn ze ter plaatse.

Het bemanningslid met zeeziekte is totaal ontredderd. Onmiddellijk springt een van de redders over van de reddingsboot naar de zeilboot en even later wordt de bergingspomp overgezet. Daarna volgt een tweede redder. De oorzaak van de lekkage en het binnenstromende water is niet bekend. Inmiddels hangt de Sea King boven de zeilboot, maar door de ruwe zee is het niet mogelijk een medicus en een duiker op de zeilboot te laten neerdalen. De mast slaat door de hoge golven alle kanten op en die zou verstrikt kunnen raken in de staalkabel van de winch. Besloten wordt de twee bemanningsleden van de helikopter over te zetten op de Sterke Dries om vervolgens de overstap te maken naar de Samtess. Aan boord van de zeilboot besluit de medicus het zeezieke bemanningslid te winchen en vervolgens naar het AZ in Brugge over te brengen. Als dat is gebeurd kan de Samtess op sleep worden genomen. Ondertussen doet de bergingspomp zijn werk om het schip drijvend te houden. Om 16.15 uur vaart de reddingsboot met de Samtess de haveningang van Blankenberge binnen. Even later kan de zeilboot worden afgemeerd. Een precieze oorzaak van de lekkage wordt onderzocht.

Als het gebruikte materiaal op de reddingsboot weer in orde is gemaakt voor de volgende opdracht is de klus geklaard. De redders kunnen terugkijken op een zeer geslaagde actie en een perfecte samenwerking tussen de Sea King bemanning en de opvarenden van de reddingsboot. Gelukkig wordt vaak op dit soort inzetten geoefend en het bevordert de professionaliteit en onderlinge samenwerking tussen hulpdiensten.

samtess2samtess1samtess3samtess4