Maidentrip wordt grote teleurstelling

  • Bericht auteur:

Zaterdag 23 maart rond 12.00 uur. Het zal je maar gebeuren. Je kijkt er naar uit met een 3 koppige bemanning samen de boot overvaren van Nieuwpoort naar Zeebrugge. Het zat de bemanning eigenlijk al niet mee. Het weer is niet zo best en de windracht was 5-6 Bfrt. De windt neemt nog toe door een naderende hagelbui. De zeilen zijn gehesen.

Onderweg wordt één van de bemanningsleden ernstig zeeziek en besluiten ze niet door te varen, maar de haven van Blankenberge binnen te lopen. Ze proberen de motor te starten, maar dan komt het volgende probleem. De motor start niet meer en ziet de schipper tot zijn schrik dat ongeveer 5cm water boven de vloerplanken staat. Via de Kustwacht worden de redders van de VBZR opgeroepen. De strandredders die bezig waren met de controle van de strandcabines horen de oproep en varen snel naar de reddingsboot om de bergingspomp alvast met hun rib naar de zeilboot te brengen. Het water boven de vloerplanken is net te weinig om de bergingspomp effectief te kunnen inzetten.

Eén van de redders gaat aan boord van de zeilboot en zet alle afsluiters dicht. De boot wordt op sleep genomen naar de haven van Blankenberge. Daar kan het pompwerk worden voortgezet. De schipper krijgt van de redders tijdelijk een waterstofzuiger te leen om de laatste restjes zeewater op te zuigen. Wat nu precies de oorzaak is geweest staat nog niet vast, maar om 14.30 uur is de reddingsactie afgerond.