Helden van de Noordzee gelauwerd op het stadhuis

  • Bericht auteur:

Artikel uit de Krant van Blankenberge , 27/11/2015:

Helden van de Noordzee gelauwerd op het stadhuis.

Voor één keertje ging het niet richting buitengaats. De leden van de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst werden ontvangen en overladen met lofbetuigingen op het stadhuis van Blankenberge voor de grote rol die ze hebben gespeeld bij het redden van de bemanning van het Nederlands vrachtschip Flinterstar.

Dinsdagnacht 6 oktober even over vier, de zoemers van de VBZR wekken de vrijwilligers van de nachtploeg. Voor onze kust komt het Nederlands vrachtschip Flinterstar in aanvaring met de LNG-tanker Al Oraeq. Amper zes minuten later spoed de VBZR-nachtploeg zich met een eerste reddingsboot naar de plaats van onheil. De bemanning van de ‘Sterken Dries’ die als eerste ter plaatse is krijgt van het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum de rol toebedeeld van on scene coördinator.

De Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst slaagt er in om de drenkelingen uit het water te halen. Samen met de collega’s van Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij en de Seaking-helikopter uit Koksijde zorgen ze voor een vlotte evacuatie van de slachtoffers. Die nacht werden er door het koelbloedig en vakkundig optreden van onze Blankenbergse Zeereddingsdienst twaalf mensenlevens gered!

Daags nadien worden de vrijwilligers van de VBZR in de media bestempeld als de helden van de Noordzee. In de dagen en weken daarna volgen er uit verschillende hoeken nog tal van lofbetuigingen. Gisteren, op initiatief van burgemeester Patrick De Klerck, werden de vrijwilligers uitgenodigd op het stadhuis voor een laudatio. De huldiging gebeurde in aanwezigheid van West-Vlaams gouverneur Carl Decaluwé en staatssecretaris voor de Noordzee Bart Tommelein.

Beide prominenten en ook onze burgemeester Patrick De Klerck waren in hun speech vol lof over de inzet van de VBZR. De gouverneur roemde de reddingsdienst voor de bijzonder snelle interventie en het koelbloedig optreden tijdens de ramp van 6 oktober waarbij er twaalf mensenlevens werden gered. Staatsecretaris Bart Tommelein dankte de vrijwilligers namens de regering en het hele land voor hun reeds jarenlange inzet om mensen in nood te helpen op zee. Soms heldhaftige reddingsoperaties waarbij het niet altijd ondenkbaar is dat ze ook het eigen leven kunnen laten. Burgemeester Patrick De Klerck dankte het VBZR-team namens het stadsbestuur. Hij loofde de reddingsdienst voor de jaarlijks ongeveer 200-tal interventies op zee. Hulpverlening is en blijft voor hen de drijfveer. Een taak die ze steeds met volle overtuiging en deskundigheid uitvoeren. De burgemeester benadrukte dat de VBZR, niettegenstaande het een door de overheid erkende Search and Rescue organisatie is, geheel gerund wordt door vrijwilligers. Ze staan zeven dagen op zeven, 24 uur per dag paraat om mensen op zee te helpen, dit zonder enige financiële vergoeding.

Het feit dat onze Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst als eerste bij de scheepsramp ter plaatse was, en daarnaast ook een coördinerende rol heeft gespeeld ten opzichte van de andere reddingsdiensten werd onlangs ook aangehaald in de Provincieraad door N-VA-provincieraadslid Nick Verwimp. “Het is nog maar eens bewezen dat de werking van de VBZR van cruciaal belang is voor tussenkomsten van allerlei aard op de Noordzee”, zegt Nick Verwimp. “Dat onze zeereddingsdienst het moet stellen met jaarlijks amper 2.200 euro subsidie vanuit de provincie voor het uitvoeren van deze taak is dan ook ruim onvoldoende. Vandaar dat N-VA pleit dat iedere overheid een duit in het zakje zou doen. Op dit moment worden er wegen bewandeld om federaal iets los te krijgen. Maar ook vanuit de provincie, meer bepaald uit het kabinet van gedeputeerde Carl Vereecke bevoegd voor financiën, komt er wat beweging op gang. Ik ben in ieder geval blij dat er na mijn tussenkomst zowel op federaal als op provinciaal niveau gekeken wordt wat er naar de toekomst toe kan gebeuren om de mensen van de VBZR te helpen. Al denk ik eerder dat dit zal gebeuren door een eenmalige grote schenking van materiaal in plaats van jaarlijkse subsidies. Afwachten zou ik zeggen.”

Na de diverse speechen en lofbetuigingen mocht VBZR-voorzitter Joeri Vermoere uit handen van staatssecretaris Bart Tommelein een kunstwerk in ontvangst nemen dat een reddingsactie symboliseert. Alle leden van de Vrijwillige Zeereddingsdienst Blankenberge kregen het boek ‘De Raid op Zeebrugge’ geschreven door gouverneur Carl Decaluwé. De stad Blankenberge zette onze helden in de bloemetjes door het schenken van een cheque ter waarde van 500 euro en een fotokader met daarop een afbeelding van de drie reddingsboten. Achteraf werd er nog een receptie aangeboden.

Bron en foto’s : Krant van Blankenberge.

201511_vbzrgroot 201511_vbzr