Deense zeilboot op weg naar Caraiben strandt in havengeul Zeebrugge

  • Bericht auteur:

Vanmorgen 2 september om 09.28 uur meldt de schipper van de Deense zeilboot Rosa dat hij met zijn zeilboot aan de grond is gelopen bij het uitvaren van de haven van Zeebrugge. De boot ligt ter hoogte van boei 8 en 10. De redders gaan met de Sterken Dries ter plaatse en zien, als ze de boot in beeld krijgen, dat het schip al helemaal op de zijkant van de romp ligt. Het is een half uur voor laag water dus slepen is absoluut niet mogelijk. De redders bespreken de kwestie met de 4 Deense opvarenden die als einddoel van hun reis de Caraiben hebben. Het wordt wachten op meer water.

Om 10.15 uur is het water op zijn laagst en gaat een van de redders over boord en loopt om de zeilboot heen om vast stellen of de zeilboot volledig op het zand ligt of mogelijk op stukken steen. Gelukkig is het zand en kan opkomend water worden afgewacht.

Om 11.40 is het moment daar dat de redders aan de slag kunnen. De punt van de reddingsboot wordt in de richting van de punt van de zeilboot gedraaid en met een trosverbinding wordt heel voorzichtig en met geringe spanning aan de zeilboot getrokken. Langzaam komt de Deense zeilboot los van de zandbodem. Alles gaat voorspoedig en nadat de nodige formaliteiten zijn afgewerkt kan de Deense schipper met bemanning zijn reis voortzetten.Om 12.20 uur is het einde actie.