Catamaran omgeslagen en weer zeilboot op zandbank

  • Bericht auteur:

Zondagmiddag krijgen de redders van de VBZR een spoed oproep van het MRCC (Kustwacht) voor een omgeslagen catamaran. Een andere schip dat in de buurt van het catamaran vaart heeft het gezien en slaat alarm. Slechts 7 minuten later vertrekt de Sterken Dries met bemanning. Als ze even later ter plaatse komen zien de dat de catamaran weer recht staat en de schipper niet meer in de problemen is. De redders zijn nog maar net ter plaatse en er komt een 2e spoed oproep binnen van het MRCC. Dit keer voor een zeilboot die op de zandbank zit bij de haveningang van Blankenberge. In overleg met de naderende rib van de surfclub neemt die de begeleiding van de catamaran over en vaart de reddingsboot vol gas naar de haveningang van Blankenberge.

De zeilboot Kinor zit aan de grond bij het westelijk staketsel. Aan boord zijn 2 opvarenden. De redders slagen erin een bemanningslid van de reddingsboot over te zetten op de zeilboot. De redders zien dat de zeilboot bij iedere golf verder op de zandbank wordt gezet. Het zou fantastisch zijn als ze er nu nog in slagen de boot van de zandbank te trekken, want het is afgaand water en dat duurt nog 1 uur. De sleeptros is uitgebracht en de schipper van de reddingsboot maakt handig gebruik van de golven. Als de zeilboot door een golf wordt opgetild zet de schipper de sleeplijn strak en ziet hij kans de zeilboot zo beetje bij beetje van de zandbank af te slepen. Inspectie binnen in de boot laat geen sporen van zichtbare schade zien. De redder blijft aan boord van de zeilboot en begeleidt de schipper via een veiligere koers de haven van Blankenberge in. Weer een gelukkige schipper.

De zandbank zal de komende tijd menig schipper verrassen als ze bij te laag water een te veel stuurboord wal koers varen. Door de storm van afgelopen weken heeft de zee weer het nodige zand naar de haveningang van Blankenberge gebracht met problemen voor binnenvarende schippers. Einde actie van de redders om 18.05 uur.