Bootvluchtingen stranden bij windmolenpark

  • Bericht auteur:

Een rubberboot met aan boord 24 bootvluchtelingen strandde woensdagmorgen om 09.24 uur bij het windmolenpark voor Zeebrugge. De boot was op drift geraakt en werd door een vliegtuig op zee gespot bij het windmolenpark. De vluchtelingen waren kennelijk op weg naar Engeland en reeds twee dagen op zee.

Groot alarm voor diverse hulpverleningsdiensten waaronder de VBZR uit Blankenberge. TTG voor de redders was 44 minuten. Bij een ZW-wind 7 beaufort spoedden de redders zich ter plaats. De heli, de politie en een boot van de Belgische Marine zijn ook onderweg.

Als de redders ter plaatse komen blijkt het voor de heli bemanning onmogelijk een medicus veilig aan boord te brengen van de rubberboot, vanwege de draaiendewindmolens.  De medic komt ons reddingsteam versterken aan boord van de reddingsboot Sterken Dries en bekijkt zijj de toestand op de rubberboot . Alle 24 vluchtelingen worden aan boord genomen van de Sterken Dries. Aan boord is ook een oudere vrouw en het is noodzakelijk haar van boord te halen en met de helikopter en weg te brengen naar het vaste land. De vrouw wordt even later van de reddingsboot aan boord van de heli gehesen.

Het schip van de Marine, de Pollux, komt even later langszij van de Sterken Dries en neemt de vluchtelingen aan boord.

De rubberboot wordt door ons op sleep genomen naar de haven van Zeebrugge en daar afgemeerd bij het duikersponton. Om 14.24 uur kunnen de redders terug naar de thuishaven Blankenberge. Het werk is niet gedaan, want de reddingsboot moet om gezondheidsredenen eerst nog worden gedesinfecteerd. Om 16.50 uur is het einde actie.