Ook al is het vandaag 28 jaar geleden dat ’s avonds om 20.08 uur de beepers van de VBZR redders massaal afgingen zal voor vele redders die toen en nu nog bij de VBZR zijn als een zwarte dag in hun leven als blijven. Wat de redders op dat moment niet wisten was dat ze een van de meest trieste dagen in hun redders bestaan zouden meemaken.
Op ongeveer 1 mijl uit de kust voor de havendam van Zeebrugge was het roll-on-rolloffautoveer van Townsend Thoresen de Herald of Free Enterprise gekapseisd. Aan boord 543 personen, 81 personenauto’s, 47 vrachtwagens en 3 autobussen. Het schip was op weg naar Dover en rond 19.00 uur uit de haven van Zeebrugge vertrokken. Door een niet geheel gesloten boegdeur stroomde zeewater het autodek binnen en binnen 90 seconden kapseisde het 80.000 ton wegende schip en kwam op zijn kant te liggen.
Direct na het binnenkomen van de melding werden de twee reddingsboten van de VBZR de Roeschaert en De Bruycker met extra reddingsmaterialen uitgerust en kon de eerste ploeg strandredders na 4 minuten vertrekken. De beide reddingsboten verlieten 6 minuten later de koppen van Blankenberge.
Het werd een lange zware nacht waarbij de VBZR redders vooral werden ingezet bij het zoeken naar overlevenden. De bemanning van de De Bruyckere probeerde nog met de kleinere reddingsboot het schip binnen te varen op zoek naar overlevenden. Het werd een helse operatie voor iedereen die bij de hulpverlening was betrokken, waarbij de schijnwerpers van te hulp geschoten koopvaardijschepen het geheel een sinistere aanblik gaven.
Diepgaand onderzoek bracht aan het licht dat de oorzaak van de ramp een combinatie was van technische en organisatorische fouten. Van de 543 opvarenden werden er 350 uit het ijskoude water van de Noordzee gered. Voor 193 opvarenden was alle hulp tevergeefs. De meeste slachtoffers waren Britten.
Een onvergetelijk moment voor geredde opvarenden, familieleden van slachtoffers en voor de vele redders die werden ingezet, waaronder de Vrijwillige Blankenbergse Zeereddingsdienst uit Blankenberge.