Leden zeilclub zwaar onderkoeld na omslaan zeilboot (SAR)

  • Bericht auteur:

Drie zeilers afkomstig uit de buurt van Luik van een plaatselijke zeilclub zijn vannacht rond 03.00 uur zwaar onderkoeld geraakt toen hun 6.50 meter lange zeilbootje tussen Scheur 12 en 14 omsloeg. Het lood onder aan de kiel van de boot is waarschijnlijk afgebroken waardoor de zeilboot kantelde en de mannen in de golven van de woeste zee terecht kwamen. Op dat moment stonden er windkracht 7 tot 8 met meters hoge golven.

Vermoedelijk hebben de drie mannen lange tijd in het zeewater gelegen voordat ze toevallig werden opgemerkt door een koopvaardijschip. Het MRCC werd geinformeerd die onmiddellijk de hulpverleningsdiensten inschakelde. De Zeebrugge 431 en de Vlissingen 27 horen de oproep en zetten ook koers naar de plek omdat ze dicht in de buurt zijn. Tien minuten later vertrekt de Sterke Dries met redders naar de opgegeven positie. Om 04.06 uur zijn ze ter plaatse en blijken de drie opvarenden van de zeilboot aan boord te zijn genomen door de bemanning van de Z431. Onmiddellijk gaan twee redders van de reddingsdienst met warmte dekens en eerste hulpmiddelen aan boord van de  Z431. Aan boord treffen ze drie zwaar onderkoelde zeilers aan, waarvan één vrijwel niet meer aanspreekbaar is. Eerste hulp wordt geboden en de mannen worden in dekens gewikkeld.Ondertussen hangt ook de Sea King MK 48 boven het vissersschip die een medicus aan boord laat zakken. Gezien de toestand van de onderkoelde zeilers wordt besloten de drie slachtoffers naar de heli te winchen en over te brengen naar het St. Jans ziekenhuis in Brugge. Als de slachtoffers van boord zijn gaat vervolgens de aandacht van de redders uit naar de omgeslagen zeilboot.

Een sleepkabel wordt aan het sleepoog van de zeilboot vastgemaakt, maar zodra er enige spanning op de sleepkabel wordt gezet breekt het sleepoog uit de boot. Nieuwe pogingen om de kabel aan andere delen van het schip vast te maken strandden, omdat die de belasting kennelijk niet aankunnen.

De VBZR redders besluiten een man over boord te zetten en die ziet kans om onder deze moeilijke omstandigheden een lijn onder de boot door te brengen en er een lus van te maken. Vervolgens wordt deze lus aan de sleepkabel gekoppeld.Polen5Polen 1Polen 3Polen 2Polen4Polen6

 

Een knap staaltje werk van deze redder om dit onder deze omstandigheden voor elkaar te krijgen. De sleep kan voorzichtig beginnen. Op weg naar de haven van Zeebrugge neemt sleepboot de Zeehond van DAB de sleep over en brengt de gekantelde zeilboot naar de haven van Zeebrugge. Na uren in touw te zijn geweest zit de interventie er voor de mannen van de VBZR er op. Omkleden en snel naar naar je vaste baan, want de baas zit op je te wachten. In de loop van de dag is gebleken dat de opvarenden het naar omstandigheden redelijk goed maken. De zeilboot is eigendom van een zeilvereniging uit Luik met als thuishaven Colijnsplaat.